Hírek


A ROLLS-ROYCE ÉS A HYUNDAI MOTOR GROUP EGYETÉRTÉSI MEGÁLLAPODÁST ÍRTAK ALÁ, HOGY TISZTÁN ELEKTROMOS HAJTÁSI RENDSZERÜKKEL ÉS HIDROGÉN ÜZEMANYAGCELLÁS TECHNOLÓGIÁJUKKAL PIACVEZETŐ POZÍCIÓRA TEGYENEK SZERT A FEJLETT LÉGI MOBILITÁSI PIACON


A ROLLS-ROYCE ÉS A HYUNDAI MOTOR GROUP EGYETÉRTÉSI MEGÁLLAPODÁST ÍRTAK ALÁ, HOGY TISZTÁN ELEKTROMOS HAJTÁSI RENDSZERÜKKEL ÉS HIDROGÉN ÜZEMANYAGCELLÁS TECHNOLÓGIÁJUKKAL PIACVEZETŐ POZÍCIÓRA TEGYENEK SZERT A FEJLETT LÉGI MOBILITÁSI PIACONFarnborough Airshow, Egyesült Királyság, 2022. július 18. - A Rolls-Royce és a Hyundai Motor Group a mai napon közzétették arra vonatkozó elképzeléseiket, hogy együttműködésük keretében tisztán elektromos hajtástechnológiával és hidrogén üzemanyagcellás technológiával jelenjenek meg a fejlett légi mobilitási (AAM) piacon. Az együttműködés keretében a Rolls-Royce aeronautikai és tanúsítási szakértelmét a Hyundai Motor Group hidrogén üzemanyagcellás technológiájával, valamint ipari léptékű gyártási kompetenciájával társítsák. Mindkét vállalat vezető szerepre törekszik az AAM piacon, ahol akkumulátoros elektromos és hidrogén üzemanyagcellás elektromos megoldásokkal kívánják kiszolgálni a városi (UAM) és regionális (RAM) légi mobilitási piacokat, elősegítve a fenntartható légi közlekedés térnyerését.

Az egyetértési megállapodás (MoU) keretében a Rolls-Royce és a Hyundai Motor Group öt stratégiai célt állított felt:

  • Együttműködés a Hyundai fejlett légi mobilitási részlegének szánt technológiák, illetve erőforrások és hajtási rendszerek kifejlesztése terén.
  • Együttműködés a Rolls-Royce fejlett légi mobilitási piacra szánt erőforrás és hajtási rendszereinek ipari léptékű gyártása terén.
  • Hidrogén üzemanyagcella alapú elektromos hajtási rendszerek kifejlesztése a Hyundai RAM platformjai számára.
  • A közös fejlesztésű üzemanyagcellás elektromos hajtási rendszer piacra közös forgalomba hozatala az általános AAM piacon.
  • A közös fejlesztésű üzemanyagcellás elektromos légi jármű bemutató repülésének megvalósítása 2025-re.

A megállapodást ünnepélyes keretek között,a Supernal standján írták alá a Farnborough-i Airshow rendezvényen. Az ünnepségen részt vett Warren East, a Rolls-Royce vezérigazgatója, Grazia Vittadini, a Rolls-Royce technológiai és stratégiai igazgatója, és Rob Watson, a Rolls-Royce Electrical elnöke, továbbá Euisun Chung, a Hyundai Motor Group elnök-vezérigazgatója, Jaiwon Shin, a Hyundai Motor Group elnöke, a vállalat AAM részlegének igazgatója, valamint Jaeyong Song, a Hyundai Motor Group AAM részlegének alelnöke.

„Nagy örömünkre szolgál, hogy a Rolls-Royce-szal együttműködésre lépve kiaknázhatjuk az aeronautika és a repülési rendszerek tanúsítás terén szerzett szakértelmüket, felgyorsítva a hidrogén üzemanyagcellás hajtási rendszerek fejlesztését.” – mondta Jaiwon Shin, a Hyundai Motor Group elnöke. „A Hyundai a globális autópiacon már sikeresen alkalmazta hidrogén üzemanyagcellás rendszereit, most pedig megvizsgálja, hogy az elektromos és hidrogén alapú hajtástechnológiák megfelelnek-e légiközlekedési integrációra. Meggyőződésünk, hogy ez a technológia kulcsszerepet fog játszani abban, hogy a világ légiközlekedési iparága 2050-re megvalósíthassa kitűzött célját: a nettó zéró szénkibocsátású repülést.”

A ROLLS-ROYCE ÉS A HYUNDAI MOTOR GROUP EGYETÉRTÉSI MEGÁLLAPODÁST ÍRTAK ALÁ, HOGY TISZTÁN ELEKTROMOS HAJTÁSI RENDSZERÜKKEL ÉS HIDROGÉN ÜZEMANYAGCELLÁS TECHNOLÓGIÁJUKKAL PIACVEZETŐ POZÍCIÓRA TEGYENEK SZERT A FEJLETT LÉGI MOBILITÁSI PIACON

„Lelkesen készülünk az együttműködésre a Hyundai Motor Group-pal, hiszen ez a kapcsolat értékes lehetőséget kínál arra, hogy a két vállalat eltérő szakterületekről – a légi- és autóiparból –származó képességeit és szakértelmét kölcsönösen kiaknázzuk.” – mondta Rob Watson, a Rolls-Royce Electrical elnöke. „A fejlett légi mobilitási piac hatalmas kereskedelmi potenciállal rendelkezik. Ez az együttműködés elősegíti azon közös célkitűzéseink megvalósítását, hogy a fejlett légi mobilitási piac vezető szereplőivé váljunk. A kooperáció egyben azt is példázza, hogy a Rolls-Royce kulcsszerepet vállal azoknak a megoldásoknak a megvalósításában, amelyek lehetővé teszik az utasok számára, hogy fenntartható módon repüljenek, és hozzájárulnak a nettó zéró szénkibocsátású légiközlekedés 2050-es megvalósításához.”

A hidrogén üzemanyagcella tisztán elektromos légijármű-hajtási rendszerben történő alkalmazása elsősorban azért előnyös, mert a technológia zéró károsanyag-kibocsátású, csendes és megbízható fedélzeti energiaforrásként szolgál, ráadásul lehetővé teszi a felskálázást, akár nagyobb teljesítményű hajtási rendszerek, akár a hatótávolság megnövelése érdekében. A Hyundai a Rolls-Royce-szal együttműködésben valósítja meg a hidrogén üzemanyagcellák, a tárolórendszerek, valamint a szükséges infrastruktúra aeronautikai bevezetését, továbbá elősegíti a technológia alkalmazását a Hyundai RAM járműveiben, illetve a Rolls-Royce tisztán elektromos és hibrid elektromos hajtási rendszereiben.

A Rolls-Royce tavaly ismertette, hogy hogyan kívánja elérni a nettó zéró szénkibocsátás célját. Az elektromos hajtástechnológia egyike azoknak a megoldásoknak, amelyekkel a vállalat hozzájárul a globális gazdaság kritikus elemeinek szénmentesítéséhez. A Rolls-Royce célkitűzése, hogy 2030-ra új termékei, 2050-re pedig összes terméke teljesítse a nettó zéró szénkibocsátás követelményeit.

A Hyundai Motor Group az elmúlt hónapokban meghirdette AAM fejlesztési elképzeléseit: ennek értelmében az UAM és RAM szegmensekben környezetbarát, városon belüli, illetve városok közötti légi mobilitási megoldásokat kíván bemutatni és megvalósítani. A Hyundai Motor Group Amerikai Egyesült Államokban működő Supernal leányvállalata a tervek szerint 2028-tól kezdi meg UAM szolgáltatását az Egyesült Államokban, míg a RAM szolgáltatások a 2030-as években jelenhetnek meg a cégcsoport portfoliójában.